Scroll Top
ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 9, 4ος όροφος, Έναντι ΚΤΕΛ, Λάρισα
ΒΥΡΩΝΟΣ 9, 1ος όροφος , Λαμία

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Aggeia.eu - Apofraktiki-Artiriopatheia-Kato-Akron-ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ-Tzorbatzoglou-Ioannis

Τι είναι η Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων;

Είναι μία συχνή πάθηση των αρτηριών των κάτω άκρων όταν λόγω αθηρωματικής πλάκας γίνεται στένωση ή και απόφραξη τμήματος ή τμημάτων αρτηριών. Τα συμπτώματα στην αρχή της νόσου είναι ήπια και εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια άσκησης (δηλαδή περπάτημα ή τρέξιμο).

Ο πόνος αυτός έχει το χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται σε σταθερή απόσταση και σταματά μόλις ξεκουράσουμε λίγο το πόδι (σε αντίθεση με τον πόνο από αρθροπάθεια που ξεκινά άμεσα με το περπάτημα). Βέβαια, σε προχωρημένες βλάβες, ο πόνος γίνεται συνεχής, ακόμα και στον ύπνο, μία κατάσταση που ιατρικά ονομάζεται άλγος ηρεμίας, και έχει πολύ άσχημη πρόγνωση. Συνοδεύεται στο 50% με ακρωτηριασμό, και είναι μία κατάσταση που απειλεί την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτό πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στα συμπτώματα (πόνος κατά τη βάδιση) και να απευθυνόμαστε σε ειδικό ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ. Η κλινική εξέταση όσο και αν φαίνεται απλή, είναι απαραίτητη και πολλές φορές αρκεί για να αποκλείσει τη νόσο

Πόνος οταν περπατάς που σε αναγκάζει να σταματήσεις; Ενημερώσου και προφυλάξου τωρα για την Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων!

Διάγνωση Αποφρακτικής αρτηριοπάθειας κάτω άκρων

Ο ειδικός μπορεί να διαγνώσει την πάθηση μόνο από την εικόνα των άκρων που σε αρκετές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική όπως φαίνεται στις εικόνες:

Επιπλέον θα γίνει ο απαραίτητος παρακλινικός έλεγχος με ΤΡΙΠΛΕΞ και αν χρειαστεί με Αγγειογραφία

Aggeia.eu - Diagnosi-Apofraktiki-Artiriopatheia-Kato-Akron-Tzorbatzoglou-Ioannis - διάγνωση Αποφρακτικής αρτηριοπάθειας κάτω άκρων
Αγγειογραφία

Αγγειογραφία

Η Αγγειογραφία, είναι η εξέταση εκείνη που θα χαρτογραφήσει όλο το αρτηριακό δίκτυο και θα αναδείξει κάθε ύποπτη βλάβη ή στένωση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Γίνεται σε ειδική μονάδα αιμοδυναμικού ελέγχου, είναι ανώδυνη δεν χρειάζεται νοσηλεία και έχουμε άμεσα τα αποτελέσματα. Το κόστος της είναι μικρό και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος από τον ΕΟΠΠΥ

αποτελέσματα Διάγνωσης

Στην εικόνα που ακολουθεί αναδεικνύεται
μία σημαντική στένωση της αριστερής λαγονίου αρτηρίας.

Aggeia.eu - Stenosi-Aristeris-Lagoniou-Artirias-Apofraktiki-Artiriopatheia-Kato-Akron-Tzorbatzoglou-Ioannis-Στην εικόνα που ακολουθεί αναδεικνύεται μία σημαντική στένωση της αριστερής λαγονίου αρτηρίας - διάγνωση Αποφρακτικής αρτηριοπάθειας κάτω άκρων
Aggeia.eu - Diagnosis-Apofraktiki-Artiriopatheia-Kato-Akron-Tzorbatzoglou-Ioannis
Ο πόνος στα πρώτα στάδια της Αποφρακτικής αρτηριοπάθειας κάτω άκρων έχει το χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται σε σταθερή απόσταση και σταματά μόλις ξεκουράσουμε λίγο το πόδι. Βέβαια, σε προχωρημένες βλάβες, ο πόνος γίνεται συνεχής, ακόμα και στον ύπνο, μία κατάσταση που ιατρικά ονομάζεται άλγος ηρεμίας, και έχει πολύ άσχημη πρόγνωση. Συνοδεύεται στο 50% με ακρωτηριασμό, και είναι μία κατάσταση που απειλεί την ίδια τη ζωή του ασθενούς.
Aggeia.eu - Therapeia-Artirias-Apofraktiki-Artiriopatheia-Kato-Akron-Tzorbatzoglou-Ioannis - θεραπεία Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων

Θεραπεία Αποφρακτικής αρτηριοπάθειας κάτω άκρων

Η λύση όταν δεν έχουμε ακόμα πλήρη απόφραξη, μπορεί να είναι άμεση με τοποθέτηση ενός ειδικού νάρθηκα, μέσα στον αυλό που τον ξανανοίγει αποκαθιστώντας την βατότητα του αγγείου (Μπαλονάκι και στεντ).

Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία, αναίμακτα, ενώ η παραμονή στην κλινική περιορίζεται σε μία μόνο ημέρα.

Συμπερασματικά, η άμεση διάγνωση και θεραπεία της νόσου, είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του εξασφαλίζοντας μακροζωία και ευημερία.

Έχω διαγνωσμένη απόφραξη/στένωση αρτηρίας κάτω άκρων και θέλω να χειρουργηθώ;

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει μία προεγχειρητική εκτίμηση. Μπορείτε να στείλετε τον όποιο παρακλινικό έλεγχο έχετε κάνει στο email και αν είναι διαγνωστικός να κανονιστεί η χειρουργική επέμβαση.

Διαφορετικά, γίνετεται μία συνάντηση στη κλινική όπου καθορίζεται η έκταση του προβλήματος και καθορίζεται ο τρόπος αντιμετώπισής του. Σε κάθε περίπτωση η παραμονή δεν ξεπερνά τις τρεις ημέρες. Στην περίπτωση που το πρόβλημα λύνεται με μπαλονάκι, η παραμονή περιορίζεται σε μία ημέρα. Η κινητοποίηση είναι άμεση και δεν χρειάζεται επιπλέον παρακολούθηση (κέντρα αποκατάστασης κτλ). Με το εξιτήριο, δίδεται η νέα τροποποιημένη φαρμακευτική αγωγή και συμβουλές για να μην υπάρξει στο μέλλον νέο πρόβλημα υγείας. Ο ασθενής τίθεται σε πρόγραμμα παρακολούθησης μία φορά το χρόνο.

Σε επιλεγμένα περιστατικά , μπορεί να εφαρμοστούν στο ιατρείο συνεδρίες καρβοξυθεραπείας σε συνδυασμό με πρεσοθεραπεία (lymphassist), με σκοπό την αύξηση της μικροκυκλοφορίας και την βελτίωση της απόστασης βάδισης (σε στάδιο ΙΙ κατά Fontaine).