Φλεβική θρόμβωση
Ονομάζουμε την κατάσταση δημιουργίας θρόμβου ( πηγμένου αίματος ) μέσα σε μια φλέβα.
Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη καθώς η απόσπαση του θρόμβου και η μεταφορά του στους πνεύμονες μέσω της δεξιάς καρδιακής κυκλοφορίας ( πνευμονική εμβολή ) μπορεί να αποβεί μοιραία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η νόσος είναι σχετικά ασυμπτωματική.
Η φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζει σε μία ή περισσότερες από τις εν τω βάθει φλέβες του σώματός σας, συνήθως στα πόδια σας. Η φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα κάτω άκρα ή πρήξιμο, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και χωρίς συμπτώματα.
Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ)
Οι θρόμβοι σχηματίζονται όταν κύτταρα του αίματος συγκολλούνται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να φράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) είναι ένας θρόμβος που σχηματίζεται μέσα σε μια εν τω βάθει (βαθιά και όχι επιφανειακή) φλέβα,συνήθως στο πόδι.
Αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά, ένα τμήμα του θρόμβου υπάρχει κίνδυνος να αποσπαστεί και να φτάσει ως τους πνεύμονες, οπότε θα εμποδίσει τη ροή του αίματος.
Η περίπτωση αυτή λέγεται πνευμονική εμβολή (ΠΕ) και ενδέχεται να αποβεί μοιραία αν δεν ανιχνευτεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Σε κάθε περίπτωση το σκέλος εμφανίζεται πρησμένο , στιλπνό , ενώ αν επηρεαστεί επιφανειακή φλέβα , εμφανίζεται ερυθρότητα , φλεγμονή και πόνος, αλλά η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει. Η αντιμετώπιση βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση, με τριπλεξ, αγγειοχειρουργική εκτίμηση και βιοχημικό έλεγχο.
Καταστάσεις που ευνοούν τη θρόμβωση
Καταστάσεις που ευνοούν τη θρόμβωση είναι
- Τραυματισμός
- Ακινησία
- Διαταραχές της γλοιότητας του αίματος
Σε κάθε περίπτωση το σκέλος εμφανίζεται πρησμένο , στιλπνό , ενώ αν επηρεαστεί επιφανειακή φλέβα , εμφανίζεται ερυθρότητα , φλεγμονή και πόνος, αλλά η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει.
Αντιμετώπιση Φλεβικής θρόμβωσης
Η αντιμετώπιση βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση , με τριπλεξ , αγγειοχειρουργική εκτίμηση και βιοχημικό έλεγχο.
Χορηγείται άμεσα αντιπηκτική αγωγή ( είτε ενέσιμη είτε από του στόματος ) ενώ ανάλογα με την εντόπιση του θρόμβου μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ακτινοδιαγνωστικός έλεγχος. Σε ασθενείς άνω των 60 με θρόμβωση αγνώστου αιτιολογίας πρέπει να αποκλειστεί πρώτα απ’ όλα κακοήθεια ( πνεύμονες, ουροποιητικό , γαστρεντερικό) ενώ σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να χρειαστεί έλεγχος θρομβοφιλίας. και ρευματικών/ αυτοάνοσων παθήσεων.
Σε περιπτώσεις συνύπαρξης φλεβικής ανεπάρκειας / κιρσών , μετά την οξεία φάση προχωρούμε σε χειρουργική εκτομή για την αποφυγή μελλοντικών υποτροπών.
Χωρίς αντιμετώπιση μια θρόμβωση οδηγεί σε επιθρόμβωση , επέκταση δηλαδή του θρόμβου περιφερικότερα, μόνιμη απόφραξη της φλέβας , με μεγάλη πιθανότητα , αν περιλαμβάνει το εν τω βάθει δίκτυο , ανάπτυξης μεταθρομβωτικού συνδρόμου και φλεβικών ελιών.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που θα επωφεληθούν από μακροπρόθεσμη φαρμακευτική αγωγή που αναλόγως της αιτίας μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι έτη.