Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων

Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων: Εικονική απεικόνιση αποφρακτικής αρτηριοπάθειας κάτω άκρων

Είναι μία συχνή πάθηση των αρτηριών των κάτω άκρων όταν λόγω αθηρωματικής πλάκας γίνεται στένωση ή και απόφραξη τμήματος ή τμημάτων αρτηριών. Τα συμπτώματα στην αρχή της νόσου είναι ήπια και εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια άσκησης (δηλαδή περπάτημα ή τρέξιμο).

 

Ο πόνος αυτός έχει το χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται σε σταθερή απόσταση και σταματά μόλις ξεκουράσουμε λίγο το πόδι (σε αντίθεση με τον πόνο από αρθροπάθεια που ξεκινά άμεσα με το περπάτημα). Βέβαια, σε προχωρημένες βλάβες, ο πόνος γίνεται συνεχής, ακόμα και στον ύπνο, μία κατάσταση που ιατρικά ονομάζεται άλγος ηρεμίας, και έχει πολύ άσχημη πρόγνωση. Συνοδεύεται στο 50% με ακρωτηριασμό, και είναι μία κατάσταση που απειλεί την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

 

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτό πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στα συμπτώματα (πόνος κατά τη βάδιση) και να απευθυνόμαστε σε ειδικό ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ. Η κλινική εξέταση όσο και αν φαίνεται απλή, είναι απαραίτητη και πολλές φορές αρκεί για να αποκλείσει τη νόσο

Ο ειδικός μπορεί να διαγνώσει την πάθηση μόνο από την εικόνα των άκρων που σε αρκετές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστική όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες:

Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων: Ασθενής που πάσχει από αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων: Διάγνωση σε αθενή που πάσχει από αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων

 

Επιπλέον θα γίνει ο απαραίτητος παρακλινικός έλεγχος με ΤΡΙΠΛΕΞ και αν χρειαστεί με Αγγειογραφία

 

Η Αγγειογραφία, είναι η εξέταση εκείνη που θα χαρτογραφήσει όλο το αρτηριακό δίκτυο και θα αναδείξει κάθε ύποπτη βλάβη ή στένωση σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

 

Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων: Ειδική μονάδα αιμοδυναμικού ελέγχου

 

 

Γίνεται σε ειδική μονάδα αιμοδυναμικού ελέγχου, είναι ανώδυνη δεν χρειάζεται νοσηλεία και έχουμε άμεσα τα αποτελέσματα. Το κόστος της είναι μικρό και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος από τον ΕΟΠΠΥ

 

 

 

 

 

Στην εικόνα που ακολουθεί αναδεικνύεται μία σημαντική στένωση της αριστερής λαγονίου αρτηρίας

Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων: Στένωση αριστερής λαγονίου αρτηρίας

Η λύση όταν δεν έχουμε ακόμα πλήρη απόφραξη, μπορεί να είναι άμεση με τοποθέτηση ενός ειδικού νάρθηκα, μέσα στον αυλό που τον ξανανοίγει αποκαθιστώντας την βατότητα του αγγείου (Μπαλονάκι και στεντ).

Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων: Αντιμετώπισης με μπαλονάκι και στεντ Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων: Αντιμετώπισης με μπαλονάκι και στεντ

Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία, αναίμακτα, ενώ η παραμονή στην κλινική περιορίζεται σε μία μόνο ημέρα.

Συμπερασματικά, η άμεση διάγνωση και θεραπεία της νόσου, είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του εξασφαλίζοντας μακροζωία και ευημερία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει μία προεγχειρητική εκτίμηση. Μπορείτε να στείλετε τον όποιο παρακλινικό έλεγχο έχετε κάνει στο email και αν είναι διαγνωστικός να κανονιστεί η χειρουργική επέμβαση.

Διαφορετικά, γίνετεται μία συνάντηση στη κλινική όπου καθορίζεται η έκταση του προβλήματος και καθορίζεται ο τρόπος αντιμετώπισής του. Σε κάθε περίπτωση η παραμονή δεν ξεπερνά τις τρεις ημέρες. Στην περίπτωση που το πρόβλημα λύνεται με μπαλονάκι, η παραμονή περιορίζεται σε μία ημέρα. Η κινητοποίηση είναι άμεση και δεν χρειάζεται επιπλέον παρακολούθηση (κέντρα αποκατάστασης κτλ). Με το εξιτήριο, δίδεται η νέα τροποποιημένη φαρμακευτική αγωγή και συμβουλές για να μην υπάρξει στο μέλλον νέο πρόβλημα υγείας. Ο ασθενής τίθεται σε πρόγραμμα παρακολούθησης μία φορά το χρόνο.

Δωρεαν on line εκτιμηση

Συμπλήρωστε το ερωτηματολόγιο και στείλτε το για να έχετε μια πρώτη εκτίμηση.

TOP