Κιρσοί φλεβική ανεπάρκεια

Φλέβες ειναι τα αγγεία που παίρνουν το χρησιμοποιημένο αίμα επιστρέφοντάς το στις δεξιές καρδιακές κοιλότητες και απο κει στους πνεύμονες για εκ νέου πρόσληψη οξυγόνου κ αποβολή διοξειδίου

Υπάρχουν δυο φλεβικά σύστημα:

 • Το εσωτερικό: Το εσωτερικό σύστημα βρισκεται μεσα στους μύες και εκμεταλλεύεται την συσπαση τους για την προώθηση του αίματος Υπάρχουν βαλβίδες κατα μήκος καθε φλέβας ωστε η ροή να επιτρέπεται μονο προς την κατεύθυνση της καρδιάς.
 • Το εξωτερικό ή επιφανειακό: Το επιφανειακό σύστημα ειναι βοηθητικό και δεν μπορει να εκμεταλλευτεί την μυϊκή αντλία. Έχει βαλβίδες που αποτρέπουν την παρεμπόδιση αίματος και μέσω της βαρύτητας και των καθε των φλεβών παροχετεύει το αίμα στο εσωτερικό ( Εν τω βάθει) σύστημα σε διάφορες ανατομικά ζώνες που ονομάζονται συμβολές.

Οι βασικές παθήσεις των φλεβών είναι:

 • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
 • Επιπολής θρομβοφλεβίτιδα
 • Φλεβική ανεπάρκεια / φλεβικά έλκη

Η Θρόμβωση τμημάτων του εσωτερικού φλεβικου συστήματος είναι επικίνδυνη γιατί αν μείνει αθεράπευτη μπορεί να επηρεάσει πιο κεντρικά φλεβικά στελέχη και να οδηγήσει είτε σε πνευμονική εμβολή είτε σπάνια σε φλεβική γάγγραινα.

Σύμπτωματα που πρεπει ΑΜΕΣΑ να μας οδηγήσουν στον γιατρό ειναι:

 • Διόγκωση/ πρήξιμο της γαμπας.
 • Αίσθημα καυσους με ή χωρίς πόνο.
 • Αίσθημα βάρους στο στήθος/ δύσπνοια

 

Ιδίως μετά απο πρόσφατο χειρουργείο ή περίοδο παρατεταμένης ακινησίας οπως πολυωρο ταξίδι ή σε περιπτώσεις θρομβοφιλίας απαιτείται άμεση έναρξη αντιπηκτικων, χρήση ελαστικής κάλτσας και σε προχωρημένες περιπτώσεις εισαγωγή σε κλινική για ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων και παρακολούθηση.

 

Τι ειναι θρόμβωση:

Η στάση αίματος, η αύξηση της πυκνότητάς του και τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε Θρόμβωση, τη πήξη δηλαδή του αίματος μες το αγγείο.

 

Τι ειναι θρομβοφιλία:

Υπάρχουν γενετικές ή και επίκτητες παθήσεις που ονομάζονται θρομβοφιλίες. Ειναι ομάδα παθήσεων όπου για κάποιο λόγο η διαδικασία της πήξης του αίματος είναι βεβαρημένη. Συνηθως χρειάζεται μόνο παρακολούθηση, υπάρχουν όμως και σοβαρές καταστάσεις όπου η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων επιβάλλεται. Για αυτό άνθρωποι με γνωστή θρομβοφιλία, γυναίκες με ιστορικό αυτόματων αποβολών ή άτομα με ιστορικό καρδιοπάθειας σε νεα ηλικία πρέπει να συμβουλεύονται αγγειολόγο.

Κιρσοί - Φλεβική Ανεπάρκεια: Παράδειγμα ποδιού με κιρσούς/φλεβική ανεπάρκεια

Είναι η αδυναμία της φλέβας να λειτουργήσει και να στείλει το αίμα πίσω στην καρδιά. Πιο επιρρεπές είναι το επιφανειακό φλεβικό σύστημα των ποδιών καθώς η βαρύτητα είναι συνεχώς αντίθετα στη ροή αίματος και επιπλέον δεν βοηθά στην κίνηση η μυϊκή αντλία.

Συμπτώματα:Όταν οι βαλβίδες γίνουν ανεπαρκείς (μπορει να συνυπάρχει γενετική προδιάθεση) το αίμα κινείται αντίθετα στα πόδια με αποτέλεσμα συσσώρευση του στα άκρα, πρήξιμο, οίδημα, και φλεβική υπέρταση. Είναι μια προοδευτική νόσος, δηλαδή όσο μένει αθεράπευτη επηρεάζονται όλο και περισσότερες φλέβες.

 • Φλέβες μονίμως διατεταμένες με οφιοειδή (ζικ-ζακ) πορεία (κιρσοί)
 • Πόδια πρησμένα ιδίως μετά από ορθοστασία-ακινησία
 • Κράμπες και κνησμός
 • Αίσθηση βάρους και κούρασης στις γαμπες

 

Κιρσοί - Φλεβική Ανεπάρκεια: Παράδειγμα ποδιών με κιρσούς/φλεβική ανεπάρκεια

 

 

Σε προχωρημένες καταστάσεις καφέ χρωματισμος του δέρματος στη κνήμη και έλκη (πληγές) στα σφυρά. Καλό ειναι η φλεβική ανεπάρκεια να διαγιγνώσκεται κ να αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια. Ανάλογα με τη φλέβα που πάσχει η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, φαρμακευτική ή χειρουργική.

Είναι μια επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας του επιφανειακού φλεβικού συστήματος. Είναι μια άσηπτη μη ειδική φλεγμονή (για αυτό δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιωτικών) δεν πρέπει να συγχεεται με την μεταναστευτική Θρομβοφλεβιτιδα που ειναι σύμπτωμα σοβαρών παθολογικών παθήσεων. Χρειάζεται πάντως ιατρική επίβλεψη και παρακολούθηση με τρίπλεξ.

Ο κίνδυνος είναι πάντα ο θρόμβος να επεκταθεί στο Εν τω Βάθει σύστημα ή να αποσπαστεί και να εμβολίσει τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολη)

Τι πρέπει να προσέχουμε

 • Ερυθρότητα του δέρματος κατά μήκος της φλέβας. Ιδιαίτερα αν επεκτείνεται κεντρικότερα προς το μηρό.
 • Η ερυθρότητα τις πρώτες μερες συνδυάζεται με καυστικό πόνο και έντονη σκληρία που μπορεί να ψηλαφηθεί.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επείγουσα επέμβαση απολίνωσης της πάσχουσας φλέβας και απσύνδεσή της στο ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος εμβολής.

Ποια τα είδη των επεμβάσεων και ποια είναι η κατάλληλη επέμβαση για μενα.

 1. μικροχειρουργική εκτομή σαφηνούς
 2. συρρίκνωση σαφηνούς με laser
 3. συρρικνωση σαφηνούς με υπερηχους
 4. συρρίκνωση σαφηνούς με ατμό
 5. σύγκλιση σαφηνούς με αφρό (foam)

 

Κάθε περίπτωση πρέπει να εξατομικεύεται. Χρειάζεται να γίνει αγγειοχειρουργική εκτίμηση και ακολούθως φλεβικό mapping με τρίπλεξ. Ανάλογα με την έκταση της ανεπάρκειας και το μέγεθος των κιρσών συστείνεται και η ανάλογη θεραπεία.

Κιρσοί/Φλεβική Ανεπάρκεια - Αντιμετώπιση κιρσών/φλεβικής ανεπάρκειας- Σαφηνεκτομή

Γύρω στη μια ώρα και είναι αναίμακτο. Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση θεωρείται ημέρας, δηλαδή ο ασθενής έρχεται το πρωί και μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι περίπου μια εβδομάδα.

Δωρεαν on line εκτιμηση

Συμπλήρωστε το ερωτηματολόγιο και στείλτε το για να έχετε μια πρώτη εκτίμηση.

TOP